Wat verdient een Receptioniste?

Ken je dat? Je ziet een vacature voor Receptionisten en bent gelijk enthousiast: superleuke werkzaamheden, zo te lezen een gezellig bedrijf en wat zij vragen, kun jij als geen ander bieden. Alles is duidelijk en je weet het zeker! Die baan is voor jou! Nu nog even weten wat het verdient.

Snel scrol je naar beneden om te zien wat ze hierover zeggen. En dan zie je hem weer staan. Die zin: “Wij bieden je een marktconform salaris” of “We bieden een goed pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Natuurlijk, een leuke baan is het allerbelangrijkste. Maar het is ook wel lekker als je weet waar je op kunt rekenen.

Tijd dus voor wat inzicht.

Hoe hoog is een marktconform salaris voor Receptionisten?

Elk bedrijf is anders en biedt een ander salaris, maar over het algemeen verdien je als Receptioniste gemiddeld tussen de €2.000 en €2.400 euro bruto per maand. Een bruto bedrag is niet hetzelfde als het bedrag dat netto op jouw rekening gestort wordt. Jouw netto salaris is doorgaans lager dan je bruto salaris omdat daar nog allerlei kosten, zoals belasting en premies, vanaf gaan.

Benieuwd wat je uiteindelijk overhoudt? Op internet vind je handige tools om dit bij benadering uit te rekenen. Zeker weten doe je het natuurlijk pas als het bedrag aan het eind van de maand op je rekening staat.

Wat bepaalt de hoogte van het salaris voor een Receptioniste?

De ene receptionistenbaan is de andere niet. En dat zie je vaak terug in het salaris. Moet je alleen de telefoon opnemen en bezoekers ontvangen? Dan verdien je doorgaans minder dan een Receptioniste die ook aanvullende werkzaamheden verricht zoals administratief ondersteunende taken, facturen checken voor de financiële afdeling of de agenda beheren van de directie. Receptionisten worden ook regelmatig ingezet om vergaderzalen ‘vergaderklaar’ te maken en bij de organisatie van events en uitjes. Of ze nemen de volledige planning voor de receptie voor hun rekening.

Je snapt dat deze werkzaamheden meer van je vragen en dan puur receptiewerk en dat je hier vaak meer kennis en vaardigheden voor nodig hebt. Als dit van jou gevraagd wordt, staat daar vaak ook wat tegenover.

Als je veel meer taken op je neemt als Receptioniste,
mag je daar ook wat voor terug vragen.

Kijk verder dan het bedrag!

Heb je meerdere sollicitaties lopen en kun je bij verschillende bedrijven aan de slag? Dan ga je natuurlijk al snel vergelijken. Nu zegt geld niet alles. Bij Offiss vinden wij werkplezier en leuke collega’s het allerbelangrijkste. Maar ook als dit dik in orde is, moet je verder kijken dan het bedrag dat je verdient.

Wat is het verschil tussen loon en salaris?
Je salaris is het bedrag dat jij periodiek (doorgaans maandelijks) op je rekening gestort krijgt. Dus zonder toeslagen zoals vakantiegeld, bonussen en andere ‘extra’s’. Je loon is een juridische term en omvat alles wat jij verdient. Dus niet alleen het salaris, maar ook je vakantiegeld, pensioen, telefoon, laptop etc. Over dit bedrag wordt inkomstenbelasting berekend.

Checklist voor secundaire arbeidsvoorwaarden

Alles wat jij naast het (maandelijkse) salaris ontvangt, valt onder de noemer ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’. Deze ‘extra’s’ verschillen per bedrijf! Vraag hiernaar en bekijk deze altijd heel goed, want juist deze tellen op en maken het verschil: 

Hoe hoog is de vakantietoeslag?

Elke werkgever is verplicht om minimaal 8% van het bruto jaarsalaris uit te keren. Hoger mag dus ook! Deze uitkering is een brutobedrag en wordt zwaarder belast dan je salaris. Reken hier bij benadering uit wat je hier netto aan overhoudt.

Hoeveel vakantiedagen krijg ik?

Sommige bedrijven keren meer vakantiedagen uit dan wettelijk verplicht is. Voor alle vakantiedagen geldt, dat je ze binnen een bepaalde periode moet opnemen.

Wat zegt de wet?

Wettelijk heb je recht op 4 x jouw werkuren per week aan vakantiedagen. Ingewikkeld om uit te rekenen? Hieronder een plaatje ter verduidelijking:

Zijn er aanvullende verlofdagen?

Sommige bedrijven geven, naast de reguliere vakantiedagen, meer verlofdagen. Denk aan: een vrije dag op je verjaardag (echt, het bestaat!), of een in de volksmond genoemde ‘ouwelullendag’ (een extra verlofdag als je boven een bepaalde leeftijd bent). Soms moet je een aantal verlofdagen verplicht opnemen op een bepaalde dag, zoals op Goede Vrijdag, als het bedrijf op die dag gesloten is. Soms krijg je ook de keuze om een aantal van deze extra verlofdagen om te zetten in geld en dus uit te laten betalen. Houd er daarbij wel rekening mee dat dit bedrag vaak zwaarder belast wordt dan je ‘gewone’ salaris.

Is er een 13e maand uitkering en/of een winstdeling?

Een 13maand is een vast bedrag dat je – vaak in december – extra gestort krijgt. Een winstdeling heeft elk jaar een andere hoogte. Want, de naam zegt het al, deze is afhankelijk van de winst die het bedrijf dat jaar maakt. Ook deze uitkeringen worden zwaarder belast dan je reguliere salaris.

Is de lunch in- of exclusief?

Als de lunch inclusief is, scheelt dat jou toch elke dag weer een klein bedrag.

Krijg je een reiskostenvergoeding en wat is de hoogte?

Vooral als je als ambulante Receptioniste werkt, is deze belangrijk om te checken. Je werkt dan op verschillende locaties en daar moet je vaak met je eigen auto naartoe. Werkgevers zijn niet verplicht tot het vergoeden van reiskosten. Maar doen zij dit wel, dan kun je tot €0,19 per kilometer belastingvrij vergoed krijgen. Vergoed een werkgever meer? Dan moet je over alles boven de €0,19 per kilometer belasting betalen (dit wordt verrekend op je loonstrookje).

Is er een pensioenregeling?

Nadenken over je pensioen is natuurlijk best saai. Maar het is wel belangrijk en feitelijk uitgesteld loon.

Bij een sollicitatie hoef je natuurlijk niet gelijk de diepte in. Maar als er een pensioenregeling is, let dan in elk geval op de volgende twee punten:

1: Wie betaalt welk deel?

Vaak betalen werkgevers het grootste deel van jouw pensioenpremie. Of betalen ze deze volledig. Soms betaal je ieder de helft. Hoe meer premie de werkgever voor jou betaalt, hoe minder er van jouw bruto salaris afgaat en hoe meer je per maand netto overhoudt. En dat terwijl je pensioenpotje toch gevuld wordt.

2: Wanneer gaat de pensioenregeling in?

Bij sommige organisaties bouw je direct pensioen op. Maar bij andere moet je bijvoorbeeld eerst een half jaar in dienst zijn voordat dit gebeurt. Dat betekent dat je dat halve jaar niets opbouwt en dat gat zelf op een andere manier moet op zien te vullen.

Sportabonnement

Sommige bedrijven bieden een sportabonnement aan, gratis of tegen een gereduceerd tarief, voor een sportschool binnen of in de buurt van het bedrijf.

Tips voor de salarisonderhandeling

Het voordeel van die ‘vage’ zin in een vacature over het salaris is natuurlijk dat het nog niet op papier staat! En er dus ruimte is om te onderhandelen.

Wil je onderhandelen over je salaris? Bereid je goed voor! 

Dus daar zit je dan: je bent het geworden, de baan is voor jou. Nu nog het finale gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat jij krijgt wat jij voor ogen hebt.

Bedenk wat je wilt verdienen

Belangrijkste is dat je al tijdens je sollicatiegesprek een indicatie hebt van wat je wilt verdienen! Want tijdens een eerste gesprek vragen ze vaak al naar een salarisindicatie. Als je dan niets weet te zeggen, staat dat ten eerste een beetje suffig en daarnaast geef je hen vrij spel! En dat is natuurlijk niet per se in jouw voordeel.

Bedenk ook wat je ‘bodem’ is

Ga dus nooit een onderhandeling in zonder ‘startbod’ (als je deze nog niet gegeven had) en – nog veel belangrijker – voordat je zelf scherp hebt wat jouw ‘bodem’ is (het laagste salaris dat je accepteert).

Laat zien wat je kunt!

Hoe meer kwaliteiten je in huis hebt waar zij iets aan hebben, hoe sterker jij staat in je onderhandeling.

Richt je op de toekomst

Staat alles al vast en is er op dit moment geen beweging in het aanbod te krijgen? Richt je dan op de toekomst. Want wat niet is, kan nog komen. Geef aan dat je je heel graag wilt ontwikkelen (dit moet je natuurlijk ook wel echt zien zitten, anders zeg je iets wat je niet waar gaat maken). Werken aan jouw ontwikkeling maakt je werk niet alleen leuker, hier zit ook de ruimte voor jouw salarisverhoging.

Vraag wat je moet doen om een trapje hoger te komen in het ‘salarisgebouw’. Welke vaardigheden moet je daarvoor hebben? Welke extra werkzaamheden moet je daarvoor doen? Vertel dat je die ontwikkeling graag doormaakt en toon je bereid om met het startsalaris te beginnen.

Voorwaarde daarbij is natuurlijk dat je moet kunnen groeien in je functie. Zorg ervoor dat je die afspraken vastlegt. Dus wat die ontwikkeling concreet inhoudt (wat moet je kunnen / laten zien / doen), wanneer de evaluatiemomenten zijn, op welk moment je de volgende stap kunt gaan maken en wat dit financieel inhoudt.

Pak je kans!

Kortom: ga goed voorbereid van start! Want tijdens je sollicitatiegesprek behaal je vaak de grootste winst! Als je eenmaal aan de slag bent, zijn de stappen in salaris vaak kleiner en lastiger te maken dan tijdens de onderhandeling.

Ben je Receptioniste en wil je meer?

Een andere manier om op den duur een hoger salaris te krijgen is natuurlijk doorstromen naar een andere functie waarmee je meer verdient.

Heb je ambitie? Stippel je plan uit en spreek het uit!  

Spreek je ambitie uit!

Heb jij ambitie om door te stromen? Spreek deze uit! Vraag wat er nodig is om verder te komen. En stippel je plan uit. Dit kun je met je opdrachtgever doen, of – als je via een bureau zoals Offiss werkt – met jouw contactpersoon.  Wees ondernemend en laat zien wat je kunt. Niets zo fijn voor een werkgever als mensen die ambitie hebben en deze waarmaken.

Behalve dat jouw werk vaak alleen maar leuker wordt, betekent doorgroeien naar een volgende functie vaak ook dat je in een andere schaal terecht komt met een hoger salaris of meer groeimogelijkheden in salaris. Dat is mooi meegenomen!

Wat is een logische volgende stap voor een Receptioniste?

Ben jij een Receptioniste met ambitie? Dan is het natuurlijk handig om te weten wat je kunt met jouw ervaring als Receptioniste! Vaak stromen Receptionisten door naar Hoofd Receptie, Office Manager, Secretaresse of Personal Assistant. Met de juiste vaardigheden en diploma’s stromen Receptionisten ook wel eens door naar de functie van Facilitair Manager. Natuurlijk blijven dit voorbeelden die we in de praktijk zien. Laat je hierdoor vooral niet tegenhouden om jouw eigen ambities waar te maken. Maar onthoudt in elk geval: Wat je ook wilt, deel het! Want dat is de eerste stap naar het volgende succes.

Heel veel plezier met het solliciteren of werken als Receptioniste!

Op zoek naar een baan als Receptioniste?

En? Heb je wat aan de tips in dit blog?

Misschien heb jij zelf wel een goede tip die hier nog niet bij staat! Laat het ons weten via Facebook of Instagram! Dan lezen ook jouw collega’s Receptionisten het.

Oh ja…we weten dat we hier vooral ‘Receptioniste’ schrijven en ‘zij’. Al deze tips en info gelden natuurlijk ook voor mannelijke Receptionisten. Maar omdat het nou eenmaal makkelijker leest, houden wij het even op Receptioniste en zij.

Bronnen:

cnvvakmensen.nl